МЕРКИ ЗА НЕДОПУСКАНЕ И ОГРАНИЧАВАНЕ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУС COVID 19 НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

ДО

ОБЩОТО СЪБРАНИЕ/СДРУЖЕНИЕ

НА СОБСТВЕНИЦИТЕ В РЕЖИМ НА ЕС

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

УВАЖАЕМИ Г-Н УПРАВИТЕЛ,

УВАЖАЕМИ СОБСТВЕНИЦИ/ПОЛЗВАТЕЛИ/ОБИТАТЕЛИ,

Във връзка със епидемиологичната обстановка на Република България, както и препоръките на Националния оперативен щаб по повод разпространението на COVID 19 и обявената от Световната здравна организация степен на спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването, необходимите мерки за ограничаване разпространението му на територията на Столична община, Ви молим и се надяваме да проявите необходимата здравна култура и разбиране към ситуацията с цел защита живота и здравето на живущите и посетителите на сградата, при съобразяване с препоръките на Столична регионална здравна инспекция и при възможност от Ваша страна да предприемете следните действия:

– Извършване на ежедневно засилено дезинфекциране на общите части на сградата;

– Редовно проветряване на общите части на сградата;

Предоставяме на Вашето внимание относимата към настоящото част от Столична регионална здравна инспекция Алгоритъм на дезинфекционните мероприятия в обекти с обществено предназначение в условията на епидемично разпространението на COVID – 19:

  1. Избор на дезинфектант

1.1. Почистващите продукти, използвани в рутинните санитарно-хигиенни дейности трябва да бъдат заменени с дезинфектанти.

1.3. Дезинфектантът, който ще се избере, трябва да е разрешен от Министерство на здравеопазването. Министерство на здравеопазването поддържа на страницата си в Интернет Регистър на биоцидите, за които има издадено разрешение за предоставяне на пазара. Регистърът се актуализира най- малко веднъж месечно.

1.4. В зависимост от обектите и повърхностите, които ще бъдат третирани, дезинфектантите трябва да бъдат разрешени за Продуктов тип 2 „Дезинфектанти и алгициди, които не са предназначени за пряка употреба върху хора или животни“ и/или  Продуктов тип 3 „Ветеринарна хигиена“ и/или за Продуктов тип 4 „Област на употреба, свързана с храни и фуражи“.

1.5. Необходимо е да се избере дезинфектант, ефективен по отношение на вируса. Не търсете изписването на името COVID-19 на етикета! Достатъчно е в областта на употреба на дезинфектанта, описана на етиката, да е вписано вирусоцидно действие или частично вирусоцидно (вируси с обвивка) действие. Препоръчително е да се избере дезинфектант, постигащ ефективност при по-кратко време на въздействие (до 15 минути).

  1. Установяване на критични точки и кратност на обработките

2.1. За всеки обект се определят критичните точки, които подлежат на дезинфекция.

Критични точки са всички повърхности, свързани с голям трафик на хора, както и често докосваните повърхности (подове, дръжки на врати, прозорци; ключове за осветление, бутони на асансьори, парапети; домофони и много други често докосвани с ръцете повърхности), като същите подлежат на ежедневна дезинфекция.

БЛАГОДАРИМ ЗА РАЗБИРАНЕТО!