Уважаеми, приятели,

На 14 май 2024 г. от 16:00 ч. в зала „Марин Дринов“ на БАН в София монсеньор Франческо Браски, доктор на науките на миланската библиотека „Амброзиана“, ще представи конференция на тема: „Атлантическият Кодекс, свидетелство за живота на Леонардо – многостранен и комплексен ум и гений“.

Атлантическият кодекс е най-голямата съществуваща колекция от автентични ръкописи и рисунки на Леонардо да Винчи, състояща се от 1119 листове хартия. Ценната колекция се съхранява в библиотеката Амброзиана в Милано.

Събитието е посветено на живота на гениалния Леонардо да Винчи, на по-малко познатите аспекти от човешката същност на този неуморен изследовател и несравним представител на Италианския ренесанс. Монс. Франческо Браски ще представи концепцията за иновациите и съвременното изследване като вродена характеристика на човешката природа.

Вход свободен, след регистрация на имейл адрес: iicsofia@esteri.it до 12 май.

На италиански, със симултанен превод на български.

В края на събитието, организирано със съдействието на Посолството на Италия в България, Българска академия на науките и Българска агенция за инвестиции,  ще се проведе коктейл.