В духа на Възрожденската традиция да почитаме нашите герои, по повод 185 години от рождението на Васил Левски на 18 юли 2022 г. на неговия паметник в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“ се проведе ритуал по поднасяне на цветя в знак на преклонение пред подвига и саможертвата на Апостола на българската свобода.

Гости на ритуала бяха председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, представители на район „Оборище“ и членовете на Инициативния комитет за изграждане на паметника. Всички те почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски в деня на неговото рождение. Поднесени бяха цветя от държавни институции и признателни граждани.

Цветя от името на район „Обирище“ в знак на почит към святото дело на Апостола поднесе зам. – кметът г-жа Надежда Бобчева.

Трудно може да се обхване необятната личност на Васил Левски, въплътила в себе си всички онези сили и енергии, които бликат от вековната българска история. Всичко, което бихме искали да кажем за него вече е казано, повторено и преповторено. И все пак всяка година съдържа нещо ново: ново е времето, в което отново се вглеждаме в житието и делото на този българин.

Васил Левски е едно цяло явление в българската история. Но той не е замръзнал в страниците на историята, нито в гранита на паметниците. Левски вдъхновява и днес. Неговият безпримерен подвиг и саможертвата му за Отечеството му определят пътя към безсмъртието, а неговото име остава записано със златни букви в пантеона на българските герои.