В поредица от интервюта Ви представяме дамите на район „Оборище“. Вдъхновени сме от идеята да се докоснем до успели дами, които с опита, смелостта и експертизата си показват стойността на българската жена.

Всеки творец на живота си, тръгнал на това нелеко пътешествие, е чул зова на душата си за повече красота и хармония. И почти всеки творец застава смело с голи гърди срещу сивотата на ежедневието и безсмислието на нашето битие, за да покаже, че в сърцето му има много красота, която иска да сподели със света. В книгата си „Смелостта да твориш“ Роло Мей казва, че да запазиш чувствителността си в епоха, застанала в преддверието на ада, наистина изисква смелост. Ние като човешки същества сме изправени пред избора да се скрием в тревога и паника или да поемем отговорността да бъдем участници във формирането на нашето бъдеще. Ако изберем пътя на израстването ни като съзидателни и градивни личности трябва да се научим да изразяваме своите собствени оригинални идеи, защото в противен случай предаваме същността си. И тук идва смелостта. Смелостта да творим и живеем креативно и смислено. Смелостта да бъдем! Това отличава човека от останалата част от природата, защото жълъдът става дъб чрез автоматичен растеж, а човекът израства на база на неговите избори, решения и решимост.

Първата дама, с която се срещнахме и искаме да ви представим е Станимира Георгиева, създател на социално предприятие „Шоколадова къща Станимира“, което събира в едно подкрепата към уязвими групи хора и създаването на шоколад.

Г-жо Георгиева, разкажете ни за това как шоколадът промени живота Ви?

В моя случай става дума за любов. Винаги съм обожавала шоколад и нямам съзнателен спомен без това взаимно обожание. По-късно в живота ми дойде втората ми любов – моят съпруг, който не само не се състезаваше с първия избраник на моето сърце, а напротив – подкрепи го и ми подари курс за шоколатиери. Преминах професионално обучение за майстори – шоколатиери и се сертифицирах през 2014 г след интензивна професионална програма с Академия Ecole Chocolat Academy of Fine Chocolate Arts, във Ванкувър, Канада, и специализация в Кулинарната Академия на Калебо, Белгия. Продължавам да надграждам кулинарните си умения всяка година в най-престижните световни училища.

Какъв е пътят  от корпоративната среда към реализирането на собствен проект – социално предприятие „Шоколадова къща Станимира”?

След 14+г  като директор на ЧР и член на УС в една от големите финансови институции (UniCredit Group), аз напуснах и реших, че ще се занимавам с това, към което винаги ме е теглило сърцето. Отново ще бъда честна и няма да ви разказвам вълшебни приказки, защото мисля, че истинските истории са много по-мотивиращи. Дългите години интензивен корпоративен живот на високо управленско ниво означават много труд и огромна отговорност. Това обаче се отплаща с 2 неща – възможност да събереш малък първоначален капитал (по-късно разбираш наистина колко е малък) и сериозна самоувереност, сякаш  голямата корпорация е зад гърба ти, макар де факто тя вече не е там. Тази самоувереност, откровено казано, може да бъде направо безрасъдна, но истината е, че без известна доза лудост не се скача, съответно и не се гради нищо. Така че това е – спестени мои средства инвестирах в качествено оборудване и суровини, стиснах силно очи и скочих. Обещах си още от началото, че няма да правя компромис нито с формата, нито със съдържанието. Затова и бонбоните – от суровината до готовия бонбон и опаковките – от кутиите до панделките са най-доброто без никакъв компромис.

Бяха трудни начални години, които не бих заменила с нищо.

Втората идея – за социалното предприятие дължа на поредицa от събития в живота ми, когато съм видяла как една дейност, един бизнес могат да имат дори и минимален благоприятен ефект за решаване на някакъв проблем в обществото и после добрият пример да има домино ефект и други да го мултиплицират. Такова събитие беше едно обучение в Англия организирано от Фондация BCause през 2012 г, където посетихме социални предприятия. Много ме впечатли бизнесът на двама предприемачи – малко магазинче за колела с кауза да дават работа на хора излязли от затвора, за да могат да се социализират, да имат в CV-то си история, че са работили, за да ги приемат в следваща работа. Те не се стремяха да задържат служителите си, а само да ги подпомогнат да продължат живота си, да продължат да работят. Струваха ми се безумно смели, техните ex-offenders работеха на касата, поправяха колела, обслужваха клиенти. Тогава поисках да съм като тях. През целия си професионален и личен път никога не съм била дотолкова самонадеяна, че да си повярвам, че абсолютно всичко съм постигнала сам сама. Винаги съм си давала сметка, че съм от щастливците и късметлиите, които са получили шанс от съдбата и са го уловили. И също така винаги съм живяла със съзнанието, че съм длъжница на съдбата и че трябва да “върна жеста”. В никакъв случай не искам да кажа, че аз давам шанс на хората с различни възможности, но се старая аз да съм вратата, през която техният шанс да влезе. Гледам много да внимавам с това да се държа на земята стабилно и непрекъснато си повтарям, че аз не съм благодетел, а просто по-търпелив предприемач. Затова и аз изисквам от служителите си  – т.е не ги покровителствам, не правя компромиси, не се отнасям към тях като с неспособни хора или малки непохватни деца. Имам напълно сериозно отношение към тях, а те ми се отплащат със същото.

Къде е пресечната точка между създаването на шоколад и социалното предприемачество като ваша мисия?

ЗA социалното ни предприятие:  „Айс Оупън“ ЕООД  https://eyesopen-bg.com/  e социално предприятие, регистрирано в България с две основни направления на бизнес –  производство на ръчен луксозен шоколад и управление на спортни благотворителни събития.

Шоколадова къща “Станимира”/Stanimira  Chocolate House https://www.stanimirachocolatehouse.com/bg/ е бранд на „Айс Оупън“ ЕООД. Тук в собствена лаборатория създаваме с любов и грижа сладки изкушения, изработени от белгийски , френски и италиански шоколад с най-високо качество и от суровини с гарантиран произход – продукт на отговорно земеделие. Мисията ни е създаване на условия за професионална интеграция и социално включване на хора от уязвими групи в сферата на социалната икономика като им се предоставя възможност за включване в устойчива заетост. Тук млади хора с увреждания работят и развиват трудови умения. Целта ни е да им дадем възможност за развитие, да променим обществените нагласите и да намалим риска от социално изключване. Заедно създаваме изящни шоколадови продукти.

Айс Оупън ЕООД печели множество престижни награди за принос в социалната икономика на България и иновации в социалната сфера.

Разбрахме, че участвате активно във Фестивал „Кварталв район „Оборище„. Разкажете малко повече за това?

Хубаво е да има инициативи, които дават възможност за изява на малкия бизнеси, да има фестивали, които да събират хора на изкуството, вкусна храна, да сплотяват хората и да дават добри послания за подкрепяща общност.

Какво е Вашето послание до дамите, които все още се колебаят дали да послушат вътрешния си глас и да поемат по пътя на мечтите си.

Да запретват ръкави и ако не жалят изцяло да отдадат на мечтата си Ум, сърце и дух да започват с добър бизнес план, с отличителна черта на продуктите/услугите, отговорни и лоялни служители, да изграждат партньорства и да създават стойност за клиентите си и за обществото.

 

По интервюто работи:

Ирина Люцканова