На 21.04.2022 год., беше отбелязан Традиционният празник на Район “Оборище”.

Събитието уважи Президентът на Република България, г-н Румен Радев, който беше придружаван от съпругата си, г-жа Десислава Радева.

Сред официалните гости бяха  още зам.-председателят на Народното събрание г-н Атанас Атанасов, министърът на околната среда и водите г-н Борислав Сандов, началникът на Военната Академия “Г.С.Раковски” ген. -майор Тодор Дочев, народни представители, общински съветници, директори на училища и детски градини на територията на Община “Оборище” и представители на държавни институции.

празник оборище, президент, кмет, арсени вълчинов, румен радев,

                                     празник оборище, президент, кмет, арсени вълчинов, румен радев, празник оборище, президент, кмет, арсени вълчинов, румен радев,

В приветствието си към жителите и гостите на Празника на Район “Оборище” кметът Николай Александров направи историческата и духовна връзка със събитията от април’ 1876 година и Първото Велико народно събрание на местността – символ “Оборище”, където смели родолюбци се събират, за да вземат съдбоносното за България, в този момент, решение, за вдигане на Априлското Въстание.

И до днес –  ярък символ на смелостта и себеотрицанието, в името на едно – Свободата на България!

празник оборище, президент, кмет, арсени вълчинов, румен радев,

В словото си, Николай Александров цитира и описанието на историческия факт, което ни е оставил Захарий Стоянов: “Когато се доближихме до същото Оборищe, което стоеше напредя ни, във всичкото свое величие, осветено с много огньове и фенери, закачени по дърветата, като че да беше театър, и видяхме, че депутатите се строяват в ред, за да отдадат приличните почести на войводата Бенковски”.

“Днес, един от централните софийски райони носи името – символ – “Оборище”! В пределите му, исторически предопределено, е Стара София или Старият град. Дали днешният Район “Оборище” има памет за своето административно и историческо минало? За своето име-символ? Със сигурност сме длъжници”, каза още Николай Александров и обяви пред присъстващите учредяването на Годишна награда за принос към културния, социалния и обществен живот в район “Оборище.

Наградата беше представена от зам.-кмета г-н Арсени Вълчинов.

Неин носител може да бъде всеки, който, с действията си, активността и съпричастността си към живота на квартала ни, е допринесъл за това той да бъде по-чист, по-уютен и по-красив”, съобщи г-н Вълчинов и посочи, че първата Годишна награда на Община “Оборище” ще бъде връчена на традиционния празник на района, през следващата 2023-та година!  

празник оборище, президент, кмет, арсени вълчинов, румен радев,

Точните правила и регламент за номиниране на носителите на наградата, ще бъдат публикувани сайта на Общината.

Стартът на новата инициатива беше даден и с Писмо за Благодарност, което получи директорът на Първа Английска езикова гимназия г-жа Нели Петрова. То е за учениците и учителите на елитното училище, които през последните години са изключителни партньори, в различни съвместни инициативи , на Район “Оборище”.

Писмото беше връчено от зам.-кмета Надежда Бобчева.

празник оборище, президент, кмет, арсени вълчинов, румен радев,

Директорът на Първа Английска езикова гимназия, г-жа Нели Петрова, благодари за наградата и специалното отличие към ръководеното от нея училище и от своя страна обяви, че има изненада, от учениците на Гимназията, към Президента на България. Г-н Румен Радев получи картина, със символа на фонтана в Парк „Заимов“, рисувана от възпитаник на елитното училище.

След като прие красивата картина президентът поднесе приветствие към гостите и жителите на Район “Оборище”.

празник оборище, президент, кмет, арсени вълчинов, румен радев,

„Само с общите усилия на гражданите и администрацията може да се поддържа здравословна и уютна градска среда. Заявка за осъзнатост на това е мотото на днешния празник: “Район “Оборище” – чист и уютен“, заяви г-н Румен Радев в приветствието си и посочи, че, да се обходи „Оборище“, е все едно да се извърви пътят на нова България, да се прочете като на длан историята на Третата българска държава.

Президентът изтъкна, че районът има привилегията да съхранява духовно и културно богатство, важни архитектурни емблеми и исторически паметници и е много повече от административен и жилищен район за София. По думите му това дава самочувствие и на жителите, и на всички от администрацията, но носи и особено задължение и отговорност. Резултатите от положения труд да пазят това хилядолетно богатство са видими за всеки, допълни президентът.

В приветствието си Румен Радев посочи още, че животът и работата в сърцето на един все по-космополитен град, на една все по-динамична столица с активен обществен, икономически и културен живот, има своята цена и че всекидневието на жителите на „Оборище“ води до същите предизвикателства, с които се сблъскват всички населени места в България. Той поздрави администрацията за усилията, които полага и за резултатите, които постига.

празник оборище, президент, кмет, арсени вълчинов, румен радев,

На празник като на празник!
На сцените в Сити Марк Арт център и в Парк “Заимов” имаше чудесна празнична програма с участието на Орлин Горанов и Еделина Кънева, Детски хор „ПИМ ПАМ“, Балетна школа „Синтез”, Танцова школа „Финес“  и Фолклорен танцов състав „Лира денс“.

В парка чухме и видяхме изпълненията на Духовия оркестър при Първа Английска езикова гимназия и Читалище „Д-р Петър Х. Берон”, на Музикално студио „ART VOICES“, на Танцова формация YAG, на Танцова школа „Финес“ и на Фолклорните танцови състави „Лира денс“ и „Лодос“.

В рамките на празничната програма беше представен и трейлъра на филма за Район “Оборище” – „В сърцето на стария град“, със сценарист Виктор Топалов. Режисьор и оператор е Александър Кръстев.

Целият филм ще бъде качен във ФБ-страницата ни и нашия YouTube-канал.