Проектът на издателство “Мармот” е вдъхновен от детската книга „От сърце. Книга за добротата“

В началото на месец септември, точно преди началото на новата учебна година, стълбите на ул.“11 август“ № 4, водещи към 1. СУ „Пенчо П. Славейков“, грейнаха с нов арт проект. Мястото е наречено „Алея на доброто“. Този проект се случи благодарение на обединените усилия на Издателство „Мармот“ по тяхна идея и  изпълнение, и район „Оборище“, които  предложиха локацията и предоставиха разрешение за облагородяването ѝ.

Алея на доброто е вдъхновена от книгата „От сърце. Книга за добротата“, която учи малките деца колко малко е необходимо да бъдем добри – да подадем ръка, да благодарим или просто да се усмихнем. Искаме алеята на добротата да напомня на възрастните и на техните деца за силата на малките жестове. Идеята за проекта е на творческа агеция Together& и е реализирана от артист-художника Точка Илиева.

Алеята има потенциала да се превърне в забележителност, която да бъде посещавана от туристи и гости на София. Такава е и амбицията на организаторите. Първото събитие, което ще се проведе на Алеята на доброто ще е на 03 октомври 2023 г., в 14:00 часа, когато екипът на Издателство «Мармот», Район «Оборище», представители на 1 СУ «Пенчо Славейков» и артист – художника Точка Илиева ще открият алеята. След събитието Точка Илиева ще се срещне с ученици от 11 клас на 1 СУ, за да им разкаже за творчеството и проектите си.

„Искаме да изкараме навън ценностите, на които учим децата си с детските книги. Да почистим и облагородим едно такова стълбище изразява нашият стремеж да преобразим средата, в която живеем. Целта ни е да облагородим още такива места и така да направим детските книги по-съществена и вдъхновяваща част от средата ни“, каза Николай Кънчовски, управител на Издателство „Мармот“.

„Подкрепихме този вдъхновяващ проект, защото сме убедени, че красотата и изкуството ни вдъхновяват в ежедневието. По-цветната и разчупена заобикаляща ни среда генерира повече настроение, усмивки и успехи. Всички ние искаме нашите деца да растат в привлекателен и стимулиращ въображението заобикалящ ги свят. Особено важно е да работим в тази посока“, каза Арсени Вълчинов, зам.-кмет на район „Оборище“.