Днес се проведе Шестият шахматен фестивал за купата на Първа Английска езикова гимназия.

С взаимни ходове на „е5″ зам.-кметът Арсени Вълчинов и гросмайсторът Евгени Ерменков дадоха старт на Шестия шахматен фестивал за купата на Първа АЕГ.

29 участници, от четири столични училища, седнаха един срещу друг, за да стигнат до победата, в най-старата и най-интелигентната игра в спорта.

От името на Район “Оборище” състезателите бяха поздравени от зам.-кмета Арсени Вълчинов.

С думите на големия шахматист Боби Фишер: “Вярвам в добрите ходове!”, той пожела на всеки един от участниците в турнира – добри ходове и красива победа.

Г-н Вълчинов поздрави и организаторите на фестивала, в лицето на директора на Първа Английска езикова гимназия, г-жа Нели Петрова, и поднесе Поздравителен адрес, от негово и от името на кмета на Район “Оборище”, г-н Николай Александров.

“Шахматът е играта на интелигентните, мислещите, стратегически подготвените и правещите смели ходове!
Пожелаваме успех на участниците в днешния турнир и сме сигурни, че поне пред една от дъските, днес, седи бъдещ гросмайстор, който ще прославя България!

Нашият поздрав е и към организаторите на шахматния фестивал! Благодарим ви за вашата инициатива да събирате, в красивата шахматна битка, умните и интелигентни деца на София.
Пожелаваме ви този фестивал да надмине регионалното ниво и да стане важен и авторитетен  национален турнир”, се казва в Поздравителния адрес.

На събитието присъства и известният гросмайстор Евгени Ерменков, който е бивш възпитаник на елитната Първа Английска езикова гимназия. Той сподели, че е прекрачил прага й преди 49 години и показа своя снимка с класа, пред сградата на училището.

От името на Английската гимназия гостите получиха специална книга, посветена на 60-годишния юбилей на училището, който ще бъде честван подобаващо през следващата година, и компактдиск, с историята на гимназията.

Сувенирите бяха подарени от Марко Семов, внукът на големия наш учен, писател и общественик акад. Марко Семов.

Състезателите в днешния турнир бяха от Първа АЕГ, Втора АЕГ, Професионална гимназия “Дружба” и 134-то училище “Димчо Дебелянов”.

Шестият шахматен фестивал за купата на Първа Английска езикова гимназия се провежда отново, след двегодишна пауза, заради пандемията и наложените ограничителни мерки.

Имената на победителите ще бъдат съобщени на сайта на Първа АЕГ.