На 14.05.2023 г. от 18:00 часа при пълна зала, в Сити Арт Марк Център, Народно Читалище “Алеко Константинов 1897” почете своя патрон с Юбилеен концерт – спектакъл по повод 160 години от раждението на Алеко Константинов. В концерт-спектакъла взеха участие деца от школите и художествените колективи на читалището. Гости на юбилейния спектакъл бяха  роднини,  приятели и близки, културни дейци, гости от Столична община, район „Оборище“.

На концерта бяха обявени и наградени победителите от Конкурса за детска рисунка „Моето любимо читалище „Алеко Константинов“, проведе се и официална церемония по връчване на благодарствени грамоти на Дарителите на читалището за периода 2022 – 2023 г.

Поздравително писмо от район „Оборище“ прочете Председателят Любомир Братоев. А водещите завършиха празника с думите на писателя Стилиян Чилингиров:

“Иска се само подуенци да знаят и да помнят, че най-хубавото,  което могат да бленуват за себе си и за своя квартал, ще го постигнат само чрез читалището, в което като в огледало ще виждат и съвременници и поколения и техния нравствен и умствен образ. … И днес на прага на третото хилядолетие, ние вярваме, че българското народно читалище ще остане. Ще се развива този най-самобитен принос на българския народ. Народното читалище завинаги ще бъде български символ за бъдещност.  По стълбите на читалището ще се изкачват деца, юноши и възрастни в безкраен поток. “