Днес кметът на район „Оборище“ Николай Александров откри нетрадиционна изложба.

Портрети на хора, получаващи топла храна красят стените в обществената трапезария на район „Оборище“, на ул. „Васил Друмев“ № 34, мястото където 40 социално слаби възрастни хора получават топъл обяд по Програма „Осигуряване на топъл обяд“ – съвместна програма на ФОНД ЗА ЕВРОПЕЙСКО ПОДПОМАГАНЕ НА НАЙ-НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ЛИЦА, АГЕНЦИЯ ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ и РАЙОН „ОБОРИЩЕ“.

Инициативата е на 86 годишния художник Никола Орозки, който посещава трапезарията от една година. Идеята му възниква спонтанно, искал да зарадва хората в трапезарията, да им подаде приятелска ръка, да им вдъхне кураж. Отначало неуверено, а в последствие с радост, моделите на художника стават все повече и повече. „Изложбата стопли сърцата на всички нас и днес общуваме по-лесно. За първи път се почувствахме по-близки. Истина е, че изкуството сближава“ – казва Марал Чариева, която получава топла храна от основаването на трапезарията.

Художникът Никола Орозки е роден през 1933 г. в София. Потомствен художник – син на живописеца Григор Орозки (1909 – 1973). Завършва Художествената академия, специалност „Скулптура“ при проф. Величко Минеков. Работи като преподавател по рисуване в 46 ОУ „Константин Фотинов“, художник по декорите в Киноцентър „Бояна“, художник-изпълнител в Националната телевизия и Театър „София“.

В края на срещата ни развълнуваният художник допълва: Изкуството е огромна вселена или територия, много по-голяма от нас. Съществува и ще продължава да съществува, защото е част от цивилизацията. Нуждата от нея не трябва да се доказва. Някои работят само за хляба, други казват, че по-важна е душата, а не парите. Аз смятам, че комбинацията на хляб и душа е най-доброто.