Съюзът на българските художници отбелязва 100- годишнината на Любен Зидаров (23.12.1923 – 3.01.2023 г.), художник със забележителна диря в българското изкуство. Посветил над седем десетилетия на изкуството на книгата, той е един от най-разпознаваемите и обичани български илюстратори. Признат за един от създателите на модерното течение в българската илюстрация от 60-те години на ХХ век, Любен Зидаров е и един от основоположниците на рисувания комикс в България и на първото у нас илюстровано списание за деца „Славейче“ (1957). В богатата му творческа биография присъстват стотици класически произведения от световната и българската литература, сред които „Андерсенови приказки“, „Приказки на Шехеразада“, „Островът на съкровищата“, „Граф Монте Кристо“, „Принцът и просякът“, „Чичо Томовата колиба“, „Том Сойер“, „Хофманови приказки“, приказките на Оскар Уайлд, романи на Карл Май, Майн Рид и Жул Верн, на Пейо Яворов, Николай Райнов, Елин Пелин, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников. Приносът на Любен Зидаров е отличен с Голямата награда за илюстрация на СБХ на името на Борис Ангелушев (1976), Голямата награда за цялостно творчество и специален принос в областта на културата на Столична община (2014); отличието „Златен век“ на Министерство на културата (2016). Неговият талант е оценен и по света – номиниран е двукратно за Международната Андерсенова награда и Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“, носител е на сребърен и златен медал от панаирите на книгата в Лайпциг, Москва и Братислава. Той е един от художниците, включени в предстоящото издание „Сто световни илюстратори“ на американския литературен и художествен критик Ленард Маркъс.
Живописец с характерен, неподражаем сатирично-поетичен авторски почерк, съчетаващ хумор и приказна естетика, художникът оставя забележително наследство в областта на кавалетната живопис, на акварела и художествения текстил.
Завършил живопис в Художествена академия (1948), Любен Зидаров никога не изоставя своята „първа любов“ – илюстрацията за деца и възрастни. Останал в творческа кондиция до края на живота си, той по всяка вероятност бе и най-възрастният активно работещ илюстратор в света.
Изложбата включва живописни и акварелни творби, притежание на 20 художествени галерии в страната, частни сбирки и семейството на художника, книги с оригиналните илюстрации към тях, ежедневни прожекции на филма „Вълшебното огледало на Любен Зидаров“, режисьор Мария Николова.

Галерия „Шипка“ №6, зала 2А